Splošna navodila za vzdrževanje kamnitih površin

Ko je kamen postavljen in delo zaključeno, je izgled krasen, točno tak kot smo si ga želeli. Kaj pa potem? Da bodo vaše kamnite površine trajno negovane imamo za vas nekaj praktičnih nasvetov.

Za čiščenje in zaščito kamnitih površin uporabljamo le tista sredstva, ki so namenjena za aplikacijo na kamnitih površinah in imajo na embalaži navodila za uporabo.

Zaradi ohranitve lastnosti in podaljšanja trajnosti kamna, priporočamo strogo upoštevanje navodil proizvajalca oziroma angažiranje strokovno usposobljenega izvajalca.

Apnenci so kislinsko občutljivi zato posegi s kislinami in močnimi lužinami na njih niso dovoljeni, na granitnih površinah pa jih odsvetujemo. Prav tako je potrebno iz apnenih površin, tudi že zaščitenih, takoj odstraniti vino in sadne sokove. Površin apnencev in marmorjev, zlasti poliranih in fino brušenih, ne smemo mehansko čistiti z orodji, ki povzročajo razenje.

Opozorilo pred mehanskimi poškodbami

Vse kamnite površine (na primer obloge tal in sten, masivne stopnice,… ) so odporne na normalno uporabo, kot je hoja, uporaba otroških in invalidskih vozičkov, občasna dostava z osebnimi vozili.

Na kamnitih površinah niso dovoljene aktivnosti, ki bi s svojim ravnanjem lahko poškodovale površino kamnitega tlaka in izdelkov, na primer:

  • vleka vozičkov s kovinskimi kolesci po brušenem tlaku,
  • uporaba mehanskih čistilnih mrežic v kombinaciji s kislinskimi ali drugimi agresivnimi kemikalijami,
  • uporaba in vožnja težkih tovornih vozil preko površin namenjenih pešcem,
  • prevozi preko kamnitih površin z vozili, ki povzročajo razenje (transportni vozički s kovinskimi kolesi, rolke, skiroji …),
  • razenje površin s kovinskimi ali drugimi trdimi predmeti,
  • vožnja preko kamnitih površin, ki za sabo puščajo sledi gume, plastike, silikonov,
  • uporaba kristalizirane soli za odmrzovanje,
  • uporaba kemikalij in čistil, ki zaradi raztapljanja povzročajo poškodbo finalne kamnite površine.
Na vseh kamnitih površinah, kjer je pričakovati negativne vplive agresivnih snovi in povzročitev različnih madežev je priporočljivo izvesti ustrezno zaščito.

Pred nanosom zaščite je potrebno površine temeljito očistiti z ustreznimi nevtralnimi in certificiranimi čistili za kamen. S čiščenjem odstranimo meglice cementa, olja, maščob kot tudi ostanke barv in ometov. Nato na očiščeno in suho površino nanesemo ustrezno zaščitno sredstvo z dolgotrajnim delovanjem, ki zaradi nepropustnosti ščiti površino pred umazanijo in agresivnimi snovmi ter olajša nadaljnjo nego površin.

Za zaščito kamnitih oblog sten in fasad priporočamo tudi izvedbo antigrafitne zaščite. Na izpostavljenih zunanjih območjih priporočamo izvedbo čiščenja kamnitih površin in hidrofobno impregnacijsko zaščito, ki preprečuje negativne vplive kristalizacije, karbonatizacije, vdor vode v kamen in preprečuje nastanek plesni in alg.

Zaščitno sredstvo prav tako preprečuje negativne vplive natrijevega klorida (NaCl), zaradi soljenja površin v zimskem času z namenom preprečitve nevarnosti zdrsa.